Reishi (Ganoderma lucidum, lakownica żółtawa, Ling zhi, „boski grzyb nieśmiertelności“) to grzyb pasożytniczy należący do żagwiowców, pochodzący z Azji. Należy do gigantycznej rodziny lakownicowatych, która zawiera ponad 210 różnego rodzaju lakownic. Kapelusz Reishi ma kształt półkolisty lub wachlarzowy. Typowe dla niego jest to, że jest błyszczący, jakby był lakierowany. Z tego też pochodzi jego nazwa. Reishi rośnie głównie na obumarłych lub żywych drzewach i ich pniach. Najwięcej znajduje się na drzewkach liściastych, takich jak dęby i buki. W przyrodzie Reishi jest bardzo rzadki, ale ponieważ jest na niego duże zapotrzebowanie, jest uprawiany w dużych ilościach komercyjnie na plantacjach. Uprawa i sztuczna uprawa grzybów sięga lat 70. W przypadku takiej uprawy konieczne jest znalezienie odpowiedniego podłoża, aby grzyb zachowywał swój skład i był źródłem substancji biologicznie czynnych, które pomagają naszemu organizmowi. To zostało zrobione, więc nawet grzyby uprawiane w pełni zastępujące rosnące w przyrodzie. Dzięki tej uprawie możliwe jest również wykorzystanie poszczególnych etapów rozwoju Reishi tj. dojrzałych grzybów, grzybni, zarodników itd. W każdym stadium grzyb może mieć nieco inną kompozycję, niektórych składników więcej, innych mniej. Choć 2000 lat temu skład Reishi nie był znany, był używany przez Azjatów do leczenia licznych problemów zdrowotnych. Dzięki jego działaniom został nazwany wtedy grzybem nieśmiertelności. Istnieje wiele historycznych źródeł pisanych o jego wykorzystaniu, działaniu i wpływie na zdrowie ludzi. Reishi jest również wspomniany w "herbarium" Shen Nong Ben Cao Jing, który pochodzi z czasów wschodniej dynastii Han, czyli do okresu 25-220 n.e. Ta książka była nieustannie aktualizowana i uzupełniana w celu uwzględnienia innych zastosowań Reishi. Pisemne odniesienia do Reishi znajdują się oczywiście w innych tekstach, takich jak Ben Cao Gang Mu. "Zachodni" świat "odkrył" Reishi w 1781 r., kiedy to opisywał go William Curtis. Współczesna medycyna nadal grzyba ignoruje i pomija ale zmienia się to stopniowo, a od lat sześćdziesiątych XX wieku wiele eksperymentów, badań klinicznych zostało przeprowadzonych w celu potwierdzenia tego, co ludzie znali tysiące lat temu. W ten sposób udowodniono zdolność Reishi do modulowania aktywności układu odpornościowego, zabijania komórek nowotworowych, przeciwdziałania rozwojowi chorób cywilizacyjnych itp., co zostanie omówione później.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące grzybów i ziół są zabronione przez prawodawstwo UE. Więcej informacji na temat grzybów i mieszanek ziół można znaleźć w Internecie. Na przykład na tcmencyklopedie.cz.