Maitake ( (Grifola frondosa, żagwica listkowata, Hui Shu Hua, Hen of the Woods) jest grzybem pasożytem. Jest to jadalny i bardzo smaczny grzyb. W przyrodzie występuje rzadko, ale ich środowiskiem są obszary na półkuli północnej. Owocniki Maitake są roczne i tworzą duże pęczki, mogą ważyć nawet kilkadziesiąt kilogramów. Znajdują się u podstaw pnia i korzeni drzew liściastych. Ich zbiór odbywa się jesienią, najczęściej we wrześniu i październiku. Maitake jest niewątpliwie najbardziej znanym w Azji, gdzie służy do przygotowania posiłków, ale od tysięcy lat znany jest ze swoich efektów leczniczych. Źródła historyczne wyjaśniają, dlaczego nazywa się również tańczącym grzybem (tłumaczenie z języka japońskiego), znalezienie tego grzyba było wielką radością i "grzybiarze" dosłownie tańczyli z radości nad taką "zdobyczą". Tradycyjna medycyna chińska używa Maitake od bardzo długiego czasu. Jest to opisane w źródłach dynastii Han (206-210 n.e.), a także w "chińskim herbarium" Shen Nong Ben Cao Jing. Nawet dziś zainteresowanie grzybem nie zmniejsza się, a wręcz przeciwnie, wiele badań potwierdza jego pozytywne skutki dla ludzi, od 80 lat ubiegłego stulecia uprawiany jest sztucznie i komercyjnie.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące grzybów i ziół są zabronione przez prawodawstwo UE. Więcej informacji na temat grzybów i mieszanek ziół można znaleźć w Internecie. Na przykład na tcmencyklopedie.cz.