Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus, oyster mushroom) jest leśnym smacznym grzybem, który można znaleźć nawet w naszym kraju, a także jest powszechnie sprzedawany w supermarketach. Grzyb ma nazwę według kształtu i koloru, przypominając ostrygi. Boczniak ma kapelusz o średnicy 5-35 cm. Młode grzyby są płaskie, później zaokrąglane w górę i przybierają postać ostryg o szarym, niebiesko-szarym kolorze. Boczniak rośnie w pęczkach, które mogą mieć kilka kilogramów.
W przyrodzie rośnie od maja do miesięcy zimowych, jeśli temperatura nie spadnie zbyt nisko, szczególnie w lasach liściastych. Boczniak jest również komercyjnie uprawiany, ponieważ istnieje na niego duże zapotrzebowanie. Nie tylko jako potrawa, ale również jako środek na poprawę naszego zdrowia. Bocznika od wieków używano w tradycyjnej medycynie chińskiej, pierwsze pisemne zapisy są już w Shennong Bencao Jing materii medici tradycyjnej medycyny chińskiej. Jego sztuczna uprawa sięga roku 199 n.e. Na kontynencie europejskim grzyb został po raz pierwszy opisany w 1775 roku przez N.J. Freiherra, duńskiego naukowca przyrodniczego. Nazwał go Agaricus ostreatus. Zmiana nazwy została dokonana przez niemieckiego mikologa P. Kummera.
Jak opisujemy w poniższym tekście, boczniak ma wiele efektów, które są korzystne dla ludzi. Oczywiście zależy także od składu grzyba. Zawiera dużą ilość substancji bioaktywnych. Niektóre z nich opiszemy bardziej szczegółowo.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące grzybów i ziół są zabronione przez prawodawstwo UE. Więcej informacji na temat grzybów i mieszanek ziół można znaleźć w Internecie. Na przykład na tcmencyklopedie.cz.