Enoki (Flammulina velutipes, płomiennica zimowa, Enokitake, golden needle mushroom) jest jednym z popularnych grzybów jadalnych. Rośnie na całej półkuli północnej tzn. można go znaleźć w Ameryce Północnej, Azji, Europie. Ponadto, jest również komercyjnie uprawiany. Jest więc dostępny na całym świecie. Jest to saprofityczny grzyb, który rośnie w kępach przy korzeniach drzew i pniach. Bardzo dobrze toleruje nawet niskie temperatury, nawet  te poniżej zera. Dlatego też można go zbierać nawet zimą. Ponadto świeży jest dostępny przez cały rok. Enoki z wolnej przyrody i sztucznie uprawiane różnią się formą, ale nie działaniem. Enoki z przyrody ma mały okrągły, lekko zakrzywiony miodowo-złoty kapelusz, który jest trochę lepki, na cienkiej nodze aksamitnej, która ma wysokość około 10 cm. Enoki uprawiany bez dostępu światła jest biały z ostrymi "nierozwiniętymi" kapeluszami.
Enoki jest używany od wieków w leczeniu wielu chorób przez tradycyjną medycyną chińską. Wzmianki pisane na ten temat pochodzą z dynastii Han. Z okresu około 900 roku n.e. (si shi zuan yao) są teksty, które opisują szczegółowo jak uprawiać i rozwijać Enoki tj. przygotować odpowiednie podłoże uprawne, jak zalewać grzyba itd.
Dla celów naukowych Enoki został opisany w 1782 roku przez M. A. Curtis, który włączył go do rodzaju Agaricae, o nazwie Agaricus velutipes. Zmiana nazwy miała miejsce dopiero w 1951 r., kiedy R. Singer przeniósł go do obecnej grupy i nadał mu nową nazwę tj. Flammulina velutipes.
Enoki to bardzo smaczny i wszechstronnie wykorzystany grzyb w kuchni, który ma również świetny potencjał leczniczy, który  opiszemy poniżej. Zaczniemy jednak od składu grzyba.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące grzybów i ziół są zabronione przez prawodawstwo UE. Więcej informacji na temat grzybów i mieszanek ziół można znaleźć w Internecie. Na przykład na tcmencyklopedie.cz.