Coprinus (Coprinus comatus) to grzyb, który rośnie od lata do jesieni, szczególnie w otwartych przestrzeniach tj. łąkach, lasach, ogrodach... woli glebę bogatą w azot. Można go znaleźć na północnej półkuli, zwłaszcza w Europie i Ameryce Północnej.
Coprinus jest jadalny, ale je się tylko młode owocniki, które są białe i zamknięte, później ciemnieją i są mniej smaczne, a nawet niejadalne. Nie zaleca się picia alkoholu po zjedzeniu Coprinus, może powodować efekty, takie jak antabus tzn. powoduje wymioty.
Czernidłaka można uprawiać sztucznie, a to nawet w pomieszczeniach.
Coprinusa po raz pierwszy opisał duński przyrodnik O. F. Müllerin w 1780 roku. Dał mu nazwę Agaricus comatus, jako Coprinus comatus nazwał go w 1797 roku Ch. H. Person.
Coprinus, podobnie jak inne grzyby lecznicze, ma korzystne działanie, które naturalnie wywodzi się z jego składu, związków, które zawiera.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące grzybów i ziół są zabronione przez prawodawstwo UE. Więcej informacji na temat grzybów i mieszanek ziół można znaleźć w Internecie. Na przykład na tcmencyklopedie.cz.